خانه / گزارش اختصاصی / گزارش روز سوم هفته دیزاین تهران

گزارش روز سوم هفته دیزاین تهران

کارگاه تفکر دیزاین در روز سوم “هفته دیزاین تهران” با استقبال خوبی برگزار گردید.


در این کارگاه جناب آقای نژده هوانسیان، مدرس این کارگاه موارد زیر را در ورک شاپ خود بیان نمودند.
ایشان در ابتدای صحبت خود با اشاره به ضعیف بودن رزومه های فرستاده شده برای شرکت در این کارگاه به جهت پرزانته و ارائه، خطاب به دانشجویان عنوان کردند که رزومه طراحان می بایستی یک نمونه متفاوت و خلاقانه در مقایسه با نمونه های رایج باشد، بگونه ای که در همان ابتدا مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد.

در ابتدای برنامه آقای هواناسیان پیام آقایان Tim Brown و Marty Neumeier را که به صورت اختصاصی برای این ورکشاپ ارسال کرده بودند را برای شرکت کنندگان به نمایش گذاشتند.

Tim Brown

! Congratulations on organizing your workshop on Design Thinking
My advice would be to keep the discussion as optimistic and inspirational as possible. I believe that as designers we are excited by possibility and so would suggest you share as many examples of interesting projects and approaches as you can with each other. I believe Design Thinking can help us contribute to solving some of our most difficult problems especially when we use it to engage people from all walks of life. Good luck with the event!

Marty Neumeier

:Your Design Day sounds like a landmark event! Here’s a quote you can use for the attendees
“We can no longer decide the way forward. Today we must design the way forward. The future of the human race depends on next generation of makers, thinkers, and doers.”

با ذکر این مقدمه، ایشان بخش کوتاهی از یک فیلم مستند درباره تفکر دیزاین را پخش کردند که در آن آقای Tim Brown مدیرعامل شرکت IDEO پیامی را درباره این موضوع بیان کردند و در ادامه تاریخچه ای از تفکر دیزاین و همچنین ریشه کلمه دیزاین و تفاوت آن با لغت طراحی برای حضار ارائه کردند و افزودند که طراحی به معنی کلی طراحی نقاشی است ولی دیزاین به طراحی های صنعتی، گرافیک، معماری و … گفته می شود و طراحی نقاشی Drawing است. سپس تعریف دیزاین را اینگونه بیان کردند: دیزاین یک فرآیند است، دیزاین روش تفکر، یک فرآیند و یک خروجی است. یکی از جدیدترین تعاریف ارائه شده توسط هربرت سایمون اینست که “هرآنکس که برای تغییر وضعیت موجود برای شکل دادن به وضعیت قابل رجحان دست بزند، دیزاینر است”. نایجل کراس نویسنده کتاب Design Thinking در مورد دیزاین می گوید “دیزاینر ها می بایستی خوشبین و فرصت طلب باشند برای ارتقاء آینده”.


در ادامه مباحثی راجع به هنر و دیزاین مطرح گردید و ویژگی های هرکدام به نقد گذاشته شد، بطور مثال اینگونه بیان گردید که هنر، تا حد بسیار زیادی اختیاری است و موضوع آن آزاد است ولی دیزاین در ارتباط با موضوعات مربوطه است که تا حد زیادی به مخاطب و مشتری بر می گردد ولی هنرمند خیلی در محدودیت مشتری و مخاطب نیست. سپس در موضوع بحث به بررسی اینکه دیزاین چقدر مهندسی است یا هنری یا … پرداخته شد و بدین مطلب اشاره شد که ارتباط دیزاین با هنر بسیار بیشتر از ارتباط آن با مهندسی است و جستجو های اینترنتی این مطلب را نشان داده اند که دیزاین به سمت Business در حال حرکت است تا مهندسی یا حتی هنر… . بگفته یکی از طراحان معروف “دیزاین به سمت فرآیندها و سازمان ها در حال حرکت است. یعنی همان صحبت معروف که از Toaster, Poster به سمت فرآیند – سیستم و سازمان می رود”.

حدود ساعت ۱۱:۱۵ دقیقه کارگاه به مدت ۲۰ دقیقه برای استراحت تعطیل گردید و حضار پس از این زمان حدود ساعت ۱۱:۴۰ دقیقه برای بخش دوم به فضای کارگاه بازگشتند.


بخش دوم، با ارائه مباحث پیرامون نگرش دیزاین مطرح گردید بدین معنا که تفکر دیزاین، گرایشی خلاق و پویا است و معیار های آن با تفکرات دیگر مانند Business متفاوت است، بطور مثال در دیزاین شکست صرفاً عامل منفی نیست ولی در Business بعنوان یک نقطه منفی است و یا اینکه تفکر دیزاین خشک و بسته نیست بلکه انعطاف پذیر است ولی در حوزه های دیگر بدین ترتیب نیست.


در ادامه صحبت، مباحث ملموس تری از نگرش دیزاین مطرح گردید و فرآیند های دیزاین مطرح و تشریح گردید فرآیند هایی چون Double Diamond که مربوط به سال ۲۰۰۵ است و توسط Design Council انگلستان ارائه شده است و همچنین متد شرکت IDEO که یکی از مطرح ترین و مقبول ترین روش هاست، تشریح گردید.

و در مهمترین و کاربردی ترین بخش کارگاه، ویژگی های بارز یک تفکر دیزاین مطرح گردید مواردی چون، Visualisation و Prototyping … .
براساس مباحث مطرح شده، توجه به طراحی های دستی Sketch یکی از عوامل موثر است که می تواند Co-Creation را بیشتر از راندو، فعال و تحریک کند و همچنین تفکر بصری را توسعه دهد و همه اینها بخاطر اینست که انسان موجود احساسی و متفکر است نه متفکر و احساسی.
از مزایای دیگر این مورد، هم فکر و هم دیدگاه شدن بین طراح، مخاطبین و یا کارفرمایان است که می تواند ذهنیت طرفین را با دیدن طرح ها کاملا شفاف و یکسان گرداند.
یکی از روش هایی که به Visualising کمک می کند می تواند Prototype باشد که در بصری سازی و آزمایش قبل از اجرا حضور دارد و نقش مهمی هم برای یادگیری و آزمایش ایفا می کند. حتی پروتوتایپ دوبعدی مانند:
– Flowchart
– Storyboard
– Video
– Infographic
– …


و در پایان نیز ایشان در مورد تفکر تحلیلگرا صحبت کردند و برهان استقرایی و قیاسی را مطرح ساخته و سپس دیزاینر را مسئول نزدیک کردن تفکر تحلیل گرا و گمانه زن معرفی کردند، که در نتیجه آن طراحان می بایستی با رشته های دیگر ارتباط بیشتری برقرار کنند تا تصمیمات را برای آینده ای بهتر با دید کاملتری اتخاذ کنند.

پس از پایان این کارگاه علاقه مندان به این مبحث همچنان صحبت های مطرح شده را خارج از فضای کارگاه با آقای هوانسیان ادامه دادند.


در این هفته نمایشگاهی از دستاوردهای دانشجویان طراحی صنعتی در نگارخانه هنر واقع در چهارراه ولی عصر کوچه شهید بالاور برگزار شده است. علاقه مندان می توانند برای بازدید از این نمایشگاه همه روزهای شنبه و یکشنبه ۱۲ و ۱۳ اسفند از ساعت ۹ الی ۱۸ به نگارخانه هنر مراجعه نمایند.

درباره ی گزارشگر طراحی صنعتی

موسسه علمی-پژوهشی و اطلاع رسانی گزارشگر طراحی صنعتی در تلاش است، با توسعه فعالیت های خود این سایت را به مرجع کاملی برای استفاده طراحان ایرانی، تبدیل کند. ما در تلاشیم اخبار مهم و تأثیر گذار بین المللی در حوزه دیزاین را در کوتاهترین زمان به زبان فارسی در اختیار مخاطبان قرار دهیم، همچنین بوسیله گزارشگران خود، در مراکز مختلف داخلی اخبار و رویدادهای ملی را تحت پوشش قرار دهیم.

همچنین ببینید

تحول "نقد اخلاقی" در تاریخ طراحی صنعتی

تحول “نقد اخلاقی” در تاریخ طراحی صنعتی

اولین نمونه های نقد اخلاقی در تاریخ طراحی صنعتی به قرن نوزدهم برمی‌گردد. اکثر مورخین …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *