گزارش اختصاصی

گزارش اختصاصی پنجمین جشن “روز جهانی طراحی صنعتی” + English version

The 5th World Industrial Design Day- Tehran

The 5th World Industrial Design Day has been celebrated on 29 June 2012 in Tehran simultaneously with other cities in the world. This program started at 18:00 and continued until 23:00 at the Institute of cultural and Art Studies in Tehran, IRAN.

A great number of industrial designers, industrial design professors and students had attended the program.

The first few lectures were given by the organizers in the institute which emphasized the importance of industrial design in connecting art and industry. Later on, new changes in the copyright and patent rules and regulations were announced in a lecture by the head of the Intellectual Property office in Iran.

Live music performances, commendations from the media, magazines working in the industrial design field and also introducing the related books released in the past year were other parts of the program.

IDreporter was among those commended media in the World Industrial Design Day. In the next part of the program industrial design projects done during the last year in Iran were also introduced.

Two more lectures were given later, one about the importance of the solution-centered design in Iran and the other about the importance of having knowledge in legal rights of the designers in different types of projects.

The program finished by the mingle party in the outdoor area. There were also booths of the different publishers of the design books in this area.

Nader Faghihzadeh, the Iranian designer of the BMW Company sent a note to show his companionship with Iranian design community in this day, even from a long distance.

پنجمین جشن روز جهانی طراحی صنعتی روز جمعه مورخ ۹ تیرماه ۱۳۹۱ در مجموعه پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی، برگزار شد. در این مراسم تعداد بسیار زیادی از دانشجویان، اساتید، فارغ التحصیلان و علاقه مندان به این رشته حضور داشتند. این مراسم از ساعت ۶ بعداز ظهر آغاز و تا ساعت ۱۱ شب ادامه داشت.


این مراسم در ابتدا با پذیرش میهمان از طریق برگه های ثبت نام ایشان، آغاز گردید. با گذشت زمان هر لحظه بر تعداد مدعوین حاضر در حیاط مجموعه پژوهشکده فرهنگ هنر افزوده می شد و افرادی هم به مرور خود را به سالن اصلی برنامه در طبقات پایین مجموعه رسانده و برای شروع برنامه آماده می شدند.

در حدود ساعت ۷ پس اینکه افراد (جمعیت بسیار بسیار زیاد) در سالن حاضر شدند، برنامه آغاز گردید. در شروع پس از اجرای مقدمات اولیه، جناب آقای مهندس محمدی مدیرگروه طراحی صنعتی پژوهشکده فرهنگ و هنر سخنرانی را خود پیرامون هدف از حضور در این برنامه و دور هم جمع شدن را ارائه کردند و راجع به اهمیت طراحی صنعتی در عرصه موجود نیز سخنانی را بیان نمودند.

در ادامه میهمان بعدی جناب آقای علی دلاوری دبیر کارگروه نخبگان فرهنگستان هنر سخنانی را در زمان کوتاهی ارائه کرد. جناب آقای دلاوری نیز در صحبت های خود به بیان اهداف و چگونگی شکل گیری معاونت طراحی صنعتی در فرهنگستان پرداختند و در ادامه نیز گوشه ای از فعالیت های دست اندر کاران این بخش را در مدت بسیار کوتاه برای حضار بیان نمودند.


در بخش بعدی برنامه نماینده دیگر فرهنگستان هنر جناب آقای دکتر کاظمی، معاونت پژوهشی این سازمان بر روی سن حضور یافتند و سخنانی را در زمان بسیار کوتاه راجع به تعریف طراحی صنعتی و اهمیت آن بعنوان واسط هنر و صنعت (علم و هنر) بیان کردند و در پایان صحبت های خود با اشاره به اینکه کار طراحان می بایستی ایرانی باشد خاطر نشان کردند که نتیجه عمل طراحان می بایست با یک لعاب ایرانی به دنیا ارائه شود تا جایگاه ایران را در سطح بین المللی ارتقاء بخشد.

چهارمین سخنران برنامه جشن روز طراحی صنعتی جناب آقای بزرگی، رئیس محترم اداره مالکیت صنعتی بود. ایشان سخنان خود را با تبریک روز طراحی صنعتی آغاز کردند و با بیان خاطره ای درباره اهمیت مالکیت معنوی صحبت های خود را ادامه دادند. ایشان در صحبت های خود توضیحات کوتاهی درباره فعالیت های انجام شده درباره حقوق و مالکیت های طرح های صنعتی بیان کردند و گفتند که طرح های صنعتی بوسیله اداره کل مالکیت صنعتی ثبت می شود، که ایده های معنوی نیز یکی از موارد Industrial Properties است که مورد قبول واقع می گردد. وی ادامه داد که ثبت مالکیت معنوی طرح ها باعث می گردد که طرح ها قابلیت پیگیری و پیگرد در همه ی کشورهای عضو کنوانسیون ژنو را داشته باشند و از تمام حقوق معنوی طرح ها بهره مند می گردند. ایشان در پایان صحبت های خود این نکته را مهم دانستند که اگر ثبت طرح ها (توسط طراحان) در کشور جا بیافتد ، مردم نیز به طراحان احترام بیشتری می گذارند و شما (طراحان) در آن هنگام براحتی می توانید حق خود را بگیرید. در انتها وی اعلام کرد علاقه مندان به ثبت طرح ها و اختراعات خود می توانند با مراجعه به سامانه ثبت طرح های صنعتی به آدرس http://iripo.ssaa.ir ، به صورت الکترونیکی اقدام به ثبت طرح های خود نمایند.

تقدیر از رسانه ها، نشریات، مجلات و همچنین رونمایی از کتب طراحی صنعتی که طی یکسال گذشته به چاپ رسیده اند بخشی بود که مابین دو اجرای موسیقی زنده برگزار گردید.

بخش بعدی برنامه جشن روز طراحی صنعتی، که حدود ساعت ۸.۳۰ به اجرا درآمد. نمایش تصویری از آثار و فعالیت های مختلف طراحان صنعتی در زمینه های مختلف با معرفی طراح اثر، در زمینه هایی زیر بود:
– طراحی محیطی
– طراحی بدنه و داخل خودرو
– و . . .

پدر ادامه برنامه مهندس گنجوی سخنان خود پیرامون موضوع فرصت های طراحی در ایران را ارائه کردند. وی موضوع اصلی خود را تغییر نگرش ایجاد شده در صنعت نسبت به وضع موجود دانست. ایشان حرکت طراحان بسمت شناسایی مشکل و سپس یافتن راه حل را بستر مناسب امروز صنعت کشور دانستند و گفتند به نظر ایشان صنعت زودتر از ذهنیت طراحان فعلی به سمت طراحی مسئله محور حرکت کرده است. وی ادامه داد اگر ما می گوییم کارمان طراحی راه حل است آنوقت باید مسیر و رویکرد این جریان را نیز بدانیم تا بتوانیم نتیجه مناسب را برای مسئله خود با توجه به گرایشمان بیابیم. از نظر ایشان در شرکت های راه حل محور شرکت طراحی خود را شریک کارفرما می داند و بدین ترتیب کارفرما با رقبت و مقبولیت بیشتری به همکاری مبادرت می کند. به گفته وی در ایران امروز، شرکت های بزرگ این امکان را به افراد و یا شرکت های طراحی می دهند تا برای آنها راه حل – Solution – و طرح ارائه کنند و در نهایت آنرا برای ارتقاء بازاریابی با ضمانت ارائه نتیجه مثبت اجرا کنند. وی در پایان صحبت های خود گفت، وقتی شما بتوانید سازمان طراحی کنید می توانید از ۱۰۰% سهم بودجه آن سازمان استفاده کنید ولی هرچه این بازار فعالیت شما کوچکتر گردد سهم کمتری نیز برای فعالیت در آن بازار باقی می ماند، یعنی وقتی شما فقط طراحی محصول انجام می دهید، تقریباً در نیم درصد سهم بازار مشغول رقابت و فعالیت هستید.


آخرین برنامه اعلام شده توسط مجری، سخنرانی جناب آقای دکتر افتخاری از اساتید طراحی صنعتی بود. افتخاری در صحبت های خود با اشاره به اینکه بخشی از صحبت های ایشان در سخنرانی قبلی بیان گردیده، عنوان کردند که آن بخش را مجددا تکرار نمی کنند و با ارائه چند سوال و پاسخ آن، سخنرانی خود را به اتمام رساندند. ایشان با این سوال که “طراح صنعتی اکنون در کشور به چه میزان جایگاه دارد؟” آغاز کردند و گفتند که طراحان صنعتی امروزه جایگاهشان بسیار محدود است. زیرا اکثر پروژه ها توسط خود طراحان به کارفرمایان تعریف می شود و سپس با پذیرش کارفرما ها به اجرا در می آید. در بخش دیگری از صحبت های خود موارد زیر را از شاخص های اصلی یک طراح موفق دانستند :
– حساس به اطراف خویش
– داشتن دانش کافی
– تحلیل و ارزیابی درست از اطلاعات
– ترسیم درست برنامه
– ارائه راه حل به تیم
– همراهی طرح در تمامی مراحل
– و زندگی کردن با طرح
ایشان خاطرنشان کردند که طراحان امروزه در ایران می بایستی علاوه بر دانش طراحی، دانش تولید را نیز داشته باشند، زیرا بسیاری از کارفرمایان، طراحی را یک نقاشی دانسته و بدین جهت طراح برای اجرا و تکمیل فرایند تولید طرح خود می بایستی از بخش های تولید نیز اطلاع داشته باشد. آقای افتخاری دو نکته را نیز در مراحل انجام پروژه مهم دانستند: اشراف کامل به موارد حقوقی در هنگام عقد قرارداد و دانستن قیمت کار.


پس از پایان سخنرانی آقای افتخاری مراسم جشن در ساعت ۹.۳۰ در سالن همایش به پایان رسید و حضار برای انجام پذیرایی و سپس خروج به حیاط مجموعه هدایت شدند. مدعوین این برنامه تا حدود ساعت ۱۱ در حیاط مجموعه حضور داشتند و ضمن پذیرایی به معاشرت با یکدیگر و گرفتن عکس یادگاری پرداختند.

در حاشیه
– در حیاط مجموعه پژوهشکده فضاهایی برای استفاده شرکت ها و موسسات مختلف تعبیه گردیده بود که غرفه هایی چون دستاورد، انتشارات میردشتی، نشر آگه و چندین شرکت خصوصی در آن حضور داشتند.
– حضور اساتید طراحی صنعتی از دانشگاه های مختلف در این برنامه چشمگیر بود.
– فیلم جشن سال گذشته در ابتدای ورود به کلیه شرکت کنندگان اهدا شد.
– متأسفانه سر و صدا و شلوغی تعدادی از مدعوین در سالن مانع صحبت کامل و راحت برخی از سخنرانان گردید.
– گرمای بیش از اندازه سالن بویژه در طبقه بالا (بالکن) باعث شده بود تا تعدادی زیادی از حضار سالن را ترک کرده و در بخش های دیگر مجموعه حضور داشته باشند.
– قرار بود فیلمی در جهت معرفی رسانه های فعال در زمینه طراحی صنعتی به نمایش درآید که به دلیل کمبود وقت این فیلم پخش نشد.

– در این برنامه قرار بود که مصاحبه ای با آقای نادر فقیه زاده – طراحی ایرانی شرکت BMW – پخش گردد که ظاهراً با توجه به شنیده ها فیلم این برنامه بدست تیم اجرایی نرسیده، و در نتیجه متأسفانه این بخش از برنامه به اجرا در نیامد. در زیر متن ارسالی ایشان برای این جشن را می توانید مطالعه نمایید.


در پایان گزارشگر طراحی صنعتی به سهم خود از زحمات همه ی دست اندرکاران، تیم های اجرایی، کلیه گروه های مربوطه و همچنین همکاری پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی قدردانی می نماییم.

با تشکر از آرمان فرهمند و پگاه عبداللهیان برای تهیه عکس های مراسم.

گزارشگر طراحی صنعتی

موسسه علمی-پژوهشی و اطلاع رسانی گزارشگر طراحی صنعتی در تلاش است، با توسعه فعالیت های خود این سایت را به مرجع کاملی برای استفاده طراحان ایرانی، تبدیل کند. ما در تلاشیم اخبار مهم و تأثیر گذار بین المللی در حوزه دیزاین را در کوتاهترین زمان به زبان فارسی در اختیار مخاطبان قرار دهیم، همچنین بوسیله گزارشگران خود، در مراکز مختلف داخلی اخبار و رویدادهای ملی را تحت پوشش قرار دهیم.

آخرین مقالات

فراخوان مسابقه طراحی برای کودک

فراخوان مسابقه طراحی برای کودک نگهداری از کودکان در خانه های آپارتمانی با متراژ کم،…

3 سال پیش

پنجمین دوره جامع طراحی محصول

پس از چهار تجربه موفق در برگزاری دوره آنلاین طراحی محصول، آکادمی یوزراکس اقدام به…

3 سال پیش

مجمع عمومی موسس انجمن صنفی طراحی صنعتی ایران برگزار شد

روز چهارشنبه 8 دی ماه 1400 ساعت 10 صبح، نمایندگان مجمع عمومی موسس انجمن صنفی…

3 سال پیش

چهارمین دوره جامع طراحی محصول آکادمی یوزراکس

پس از سه تجربه موفق در برگزاری دوره آنلاین طراحی محصول  آکادمی یوزراکس اقدام به…

3 سال پیش

طراحی برای کودک، طراحی برای آینده

اسباب‌بازی و محصولات کودک معمولاً به تاریخ مصرف کوتاهشان معروفند؛ به این معنا که به…

3 سال پیش

جشنواره ایده های برتر فناوری های نرم و صنایع خلاق فرهنگی

ضرورت برگزاری: حرکت در مسیر خلاقیت و نوآوری نیازمند شناسایی فرصت های نو در فضای…

3 سال پیش