مشکلات بدخیم: ۵ مرحله برای کمک به شما در مقابله با مشکلات بدخیم از طریق ترکیب تفکر سیستمی با رویکرد چابک (Agile Methodology)
نوشته: یوفمیا وانگ
پنج مرحله در مقابله با مشکلات بدخیم از طریق ترکیب تفکر سیستمی با رویکرد چابک را بیاموزید. بسیاری از سازمانهای موفق نظیر بوئینگ، والمارت، کرایسلر و اچ-پی رویکرد چابک را اتخاذ کرده و از طریق این روش اشتراکی به موفقیت و نوآوری دست یافتهاند. تیم کرایسلر بواسطه چابکتر شدن توانست با نوآوری در فرمان خودرو از شرکتهای فورد و جنرال موتورز پیشی بگیرد. شرکت بوئینگ هم با وارد کردن دادههای ورودی از مشتریان در روند طراحی خود یک ناوگان هواپیمایی جدید در زمان نگارش این مقاله ایجاد کرد. مشکلات جدید به تفکر نوآورانه نیاز دارند و ایدههای نوآورانه هم از دیدگاههای جدید به وجود میآیند.
۱۰ خصوصیت مشکلات بدخیم
پس تعریف یک مشکل بدخیم چیست؟ هورست ریتل[۱] (۱۹۹۰-۱۹۳۰)، نظریهپرداز در زمینه طراحی و استاد دانشگاه، نخستین بار اصطلاح «مشکل بدخیم» را در مقاله خود تحت عنوان «معضلات تئوری کلی برنامهریزی» به کار برد. ریتل در این مقاله ده خصوصیت هر مشکل بدخیم را توضیح داد:
۱- هیچ فرمول قطعی برای مشکل بدخیم وجود ندارد.
۲- هیچ قاعدهای برای متوقف کردن مشکل بدخیم وجود ندارد و در عین حال، هیچ راهی وجود ندارد که بفهمید راهحل شما راهحلی قطعی و نهایی است.
۳- راهحلهای ارائه شده برای رفع مشکل بدخیم به صورت درست یا نادرست نیست بلکه فقط میتواند خوب یا بد باشد.
۴- هیچ راهی برای تست فوری راهحلهای ارائه شده برای مشکل بدخیم وجود ندارد.
۵- هر راهحلی برای یک مشکل بدخیم یک عملیات یک بار مصرف است چون هیچ فرصتی برای آموختن از طریق سعی و خطا وجود ندارد و هر تلاشی از اهمیت خاص خود برخوردار است.
۶- مشکلات بدخیم تعداد مشخصی راهحل احتمالی ندارند.
۷- هر مشکل بدخیم منحصربه فرد است.
۸- هر مشکل بدخیم را میتوان به منزله نشانهای برای یک مشکل دیگر در نظر گرفت.
۹- همیشه بیشتر از یک توضیح برای مشکلات بدخیم وجود دارد زیرا توضیحات بسته به دیدگاه فردی با هم متفاوت هستند.
۱۰- برنامهنویس/طراح حق ندارد اشتباه کند و باید کاملاً مسئول اقدامات خود باشد.
مشکلات بدخیم شرکت والمارت که منجر به فاجعه شد
والمارت به عنوان یک شرکت خردهفروشی چند ملیتی در آمریکای شمالی، با مشکلات بدخیم متعددی مواجه است. میتوانید ببینید چالش اصلی که این شرکت با آن مواجه است و به عنوان یک شرکت بزرگ جهانی در تلاش است تا به رشد و توسعه خود سرعت ببخشد، بسیاری از خصوصیات یک مشکل بدخیم را دارد.
نخست اینکه امکان تست فوری راهحلهای موجود (چهارمین خصوصیت) برای مشکل بدخیم وجود ندارد زیرا این راهحلها اغلب عواقب غیرمنتظرهای به دنبال دارند. در اواسط قرن بیستم شرکت والمارت تلاش کرد برند خود را طوری تغییر دهد که مشتریهای با درآمد بالاتر را جلب نماید. در سال ۲۰۰۵ آنها با راهاندازی یک کمپین مد روز در مجله پرفروش مد و شیوه زندگی Vogue شروع به برندسازی مجدد خود کردند. آنها همچنین یک نمایشگاه مد در نیویورک ارائه کرده و دفتری در ناحیه مد منهتن افتتاح کردند. تغییر برند انحصاری این شرکت با توجه به اینکه این کار قبلاً انجام نشده، یک عملیات یکبار مصرف به شمار میرود که سنجش اثربخشی و کنترل ریسک را دشوار میسازد. هیچ راهی برای تست یک راهحل یکبار مصرف با ظرفیت کامل در آن مقیاس بزرگ وجود ندارد. نتیجه این بود که تا سال ۲۰۰۸ بازپرداختهای گسترده منجر به بسته شدن دو دفتر از دفاتر شرکت در آرکانزاس شد. اینجا بود که مشخص شد حرکت شرکت والمارت به سمت تبدیل شدن به یک شرکت مطرح در زمینه مد برای این شرکت فاجعه بوده است.
دوم، ریشه هر مشکل اغلب یک مشکل دیگر است (خصوصیت هشتم)، یک چرخه پایانناپذیر! به عنوان مثال، عملکرد شرکتها با هزینه کم که در اصل اقدامی سودمند و باصرفه است، در برابر تصمیمات دولت چین در خصوص خطمشیهای بهداشتی و ایمنی کارگران اقدامی آسیبپذیر به شمار میرود. همچنین احتمال تغییر قوانین کار و رشد اقتصادی در کشور چین وجود دارد.
در نهایت اینکه توضیحات ارائه شده برای مشکلات بدخیم، بسته به دیدگاههای فردی، تفاوت زیادی با هم دارد (خصوصیت نهم). در یک شرکت بزرگ مانند والمارت ذینفعان زیادی وجود دارند که دیدگاهها و اولویتهای مختلفی دارند. ذینفعان شامل هرکسی میشوند از کارکنان، اتحادیههای کارگری، سهامداران، سرمایهگذاران، تامینکنندگان و شرکا گرفته تا حتی دولت. مشکلات بدخیم شرکت والمارت در اغلب موارد پیچیده است.
چگونه شرکت والمارت با ترکیب تفکر سیستمی و رویکرد چابک توانست بر مشکلات بدخیم غلبه کند
بین سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ سهام شرکت والمارت ۳۰ درصد افت کرد به نحوی که منجر به بسته شدن ۲۶۹ فروشگاه شد. این مثال نشان میدهد که چگونه یک شرکت توانست به طور همزمان از تفکر سیستمی و رویکرد چابک به نفع خود استفاده کند. با در نظر گرفتن مشکلات بدخیم به منزله یک سیستم و خرد کردن این سیستم به گرههای قابل هضم (تکههای اطلاعات که به عنوان مثال میتواند موضوعات مختلف، افراد یا مفاهیم باشد) آنها توانستند ایدههای خود را به روشی سادهتر با ذینفعان و اعضای تیم به اشتراک بگذارند. مفهومسازی مشکلات به شیوهای ملموس به کسانی که با آن مشکلات درگیر هستند اجازه میدهد تا بر اساس انواع بازخوردهای محسوس با سرعت بیشتری اقدامات خود را تکرار کنند. بیایید نگاهی نزدیکتر به نحوه استفاده از این روش بیندازیم.
مشکلات بدخیم و تفکر طراحی
ریچارد بوکانان، نظریهپرداز طراحی و استاد دانشگاه، ایجاد ارتباط بین تفکر طراحی و نوآوری را برای شروع به مقابله با مشکلات بدخیم ضروری میداند. اصطلاح «مشکلات بدخیم» که ابتدا در متون مربوط به برنامهریزی اجتماعی مورد استفاده قرار گرفت، در مقاله بوکانان تحت عنوان «مشکلات بدخیم در تفکر طراحی» (۱۹۹۲) رواج پیدا کرد. رهبران مختلف فکری که دنبالهروی بوکانان بودند، به دنبال این مقاله عنوان کردند وقتی از تفکر سیستمی بهرهبرداری میکنیم که با مشکلات پیچیده در طراحی مواجه میشویم، ولی یک طراح چگونه باید از آن در عمل برای مقابله با مشکلات بدخیم استفاده کند و چگونه میتوانیم آن را با رویکرد اشتراکی و چابک یکپارچه کنیم؟
چگونه با استفاده از تفکر سیستمی و رویکرد چابک با مشکلات بدخیم مقابله کنیم؟
متفکران طراحی در گذشته مباحثی را در رابطه با مقابله با مشکلات بدخیم با استفاده از طراحی سیستمی آغاز کرده بودند ولی چرا در مراحل بعد اقدامی به عمل نیاوردند؟ میدانیم که تفکر سیستمی به ما کمک میکند مولفههای هر مشکل و روابط بین آنها را درک کنیم. همچنین میدانیم که رویکرد چابک از طریق ایجاد همکاری به اصلاح راهحلها کمک میکند. بعلاوه، دو روش تفکر را میتوان با هم ترکیب کرد تا منجر به هدایت ما در دستیابی به راهحلی بهتر طبق استنتاج هر دوی آنها از آن مشکل بدخیم در هر تکرار شوند.
رویکرد چابک، رویکردی تکراری در توسعه محصول است. هر محیط چابک و مبتنی بر همکاری میتواند موجب پرورش تواناییهایی شود که مفید بوده و به شیوهای موثر الزامات متغیر ذینفعان را برآورده سازد. از طرف دیگر، تفکر سیستمی روندی است که طی آن میتوانیم بفهمیم چگونه مولفههای یک سیستم بر یکدیگر و همچنین بر سایر سیستمها تاثیر میگذارند.
رویکرد چابک. هر تکرار شامل بازخوردهای به دست آمده از چرخه قبلی است
شرکت رودال (Rodale)، یک شرکت بزرگ انتشاراتی با محصولات شاخصی نظیر سلامت مردان[۲] و دنیای دونده[۳] سود فراوانی از ایجاد زمینههای همکاری در تفکر سیستمی کسب کرده است. در نتیجه، شرکت توانست ۵۰ میلیون دلار درآمد از دست رفته خود را احیا کرده و از رتبه D در رتبهبندی از نظر رضایتمندی مشتریان به رتبه A برسد.
تام ووجک[۴] از شرکت اتودسک و سخنران اصلی در زمینه تجسم کسب و کار عنوان کرده بود که سازمانها مشکلات بدخیم را به گره ها (تکههای اطلاعات) و لینکها (ارتباطات و روابط بین گرهها) خرد میکنند و از این رو، هنگام مواجه شدن با مشکلات بدخیم میتوانند از تفکر سیستمی بهرهبرداری کنند. تام ووجک در سخنرانی خود تحت عنوان «آیا با مشکل بدخیم مواجه شدهاید؟ اول بگویید چگونه میتوانید نان تست درست کنید» در همایش بینالمللی تد[۵] نمونهای کامل از نحوه مقابله یک سازمان با مشکلات بدخیم را از طریق تفکر سیستمی توصیف میکند. علاوه بر تفکر سیستمی، به نظر میرسد «تجسم مشترک» که ووجک از آن طرفداری میکند از عناصر چابک حاصل از بازخوردها و تکرار آنها برخوردار است. وقتی اعضای تیم گرد هم میآیند و افکار و ایدههای خود را با هم به اشتراک میگذارند، ارتباطاتی بین راهحل فعلی و تکرار بعدی روند بواسطه اخذ بازخورد از کاربران و تمام ذینفعانی که درگیر هستند، ایجاد میشود.
بازخوردهای اخذ شده از کاربران و ذینفعان زمانی بسیار مهم هستند که در تلاش هستید از طرح موجود به تکرار بعدی آن برسید.
۵ گام: چگونه میتوانید تفکر سیستمی و رویکرد چابک را در کار خود مورد استفاده قرار دهید؟
هر کسی که با مشکلات بدخیم مواجه شده بواسطه اینکه نمیداند کجا و چگونه باید شروع به مقابله با مشکلات دشواری نماید که تقریباً غیرقابل حل هستند، به نوعی احساس سرخوردگی کرده است. در مرحله بعد، ۵ گام و روش مفید به شما ارائه میشود تا هنگام مقابله با مشکلات بدخیم در طراحی از آنها استفاده کرده و آنها را در اختیار تیم خود قرار دهید.
«تصویر دنیای اطراف ما که میتوانیم در ذهن خود ترسیم کنیم، فقط یک مدل است. هیچکس در ذهن خود تمام دنیا، دولت یا کشور را تصور نمیکند، بلکه فقط مفاهیم انتخاب شده و روابط بین آنها را تجسم کرده و از آنها برای ارائه یک سیستم واقعی استفاده میکند.»
گرهها اشیاء/افراد/مفاهیم را نشان میدهند در حالیکه لینکها نشاندهنده ارتباط و روابط بین گرهها هستند. در تصویر بالا، گرهها به صورت دایرههای قرمز رنگ نمایش داده شده و لینکها هم به صورت خطوط قرمز رنگ بین دایرهها ترسیم شده است. هر چهار تصویر، مدلهای سیستمی هستند که شرکتکنندگان در کارگاههای تام ووجک در مورد تجسم مشترک و تفکر سیستمی ترسیم کردهاند.
نکته اصلی
ما یعنی شرکت طراحان UX، مسئولیت داریم بهترین راهحلهای ممکن را ارائه کنیم حتی وقتی مشکل به خودی خود نامشخص است و بهترین راهحل هنوز وجود ندارد. با علم به اینکه تفکر سیستمی و رویکرد چابکمیتواند به ما کمک کند تا شروع به مقابله با تمام مشکلات بدخیم کنیم، باید از این رویهها بهرهبرداری کرده و آنها را با دیگران به اشتراک بگذاریم به نحوی که بتوانیم در کنار یکدیگر به تکرار بعدی در طراحی وارد شویم. روند ۵ مرحلهای را به یاد داشته باشید: تقسیم اطلاعات به گرهها (تکههای اطلاعات شامل اشیاء، افراد یا مفاهیم) و لینکها (ارتباطات و روابط بین گرهها). تجسم اطلاعات. داشتن همکاری و قراردادن ذینفعان در روند. ارائه راهحلهای سریع و اخذ پیوسته بازخوردها. تکرار کنید!
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سخنرانی تام ووجک در همایش بینالمللی تد تحت عنوان چگونه از تفکر سیستمی و تجسم همکاری استفاده کنیم، لطفا بر روی این لینک (یوتیوب) کلیک کنید.
مراجع
Hero Image: Author/Copyright holder: Un-School MX. Copyright terms and license: CC BY-NC-SA 2.۰
[۱] Horst Rittel
[۲] Men’s Health
[۳] Runner’s World
[۴] Tom Wujec
[۵] TED (Technology, Entertainment, Design)
[۶] Jay Wright Forrester
فراخوان مسابقه طراحی برای کودک نگهداری از کودکان در خانه های آپارتمانی با متراژ کم،…
پس از چهار تجربه موفق در برگزاری دوره آنلاین طراحی محصول، آکادمی یوزراکس اقدام به…
روز چهارشنبه 8 دی ماه 1400 ساعت 10 صبح، نمایندگان مجمع عمومی موسس انجمن صنفی…
پس از سه تجربه موفق در برگزاری دوره آنلاین طراحی محصول آکادمی یوزراکس اقدام به…
اسباببازی و محصولات کودک معمولاً به تاریخ مصرف کوتاهشان معروفند؛ به این معنا که به…
ضرورت برگزاری: حرکت در مسیر خلاقیت و نوآوری نیازمند شناسایی فرصت های نو در فضای…